De stichting

Op 10 augustus 2023 is de Stichting BuitenGewoon formeel opgericht. De oprichtingsstatuten van deze Stichting zijn via de link “oprichtingsstatuten” op deze website te downloaden.

De oprichters zijn Onno Blok (voorzitter), Helma Krijger (secretaris) en Jan Pooyé  (penningmeester). Onno is ouder van één van de toekomstige bewoners van het woon-zorgcomplex.  Helma en Jan zijn geen ouder van een toekomstige bewoner maar zijn beiden inwoners van Baarle-Nassau, die door het Ouderinitiatief zijn aangezocht vanwege hun expertise en ervaring  (juridisch en financieel).

De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden, alles is dus vrijwilligerswerk.  Bij eventuele liquidatie van de Stichting vloeit een eventueel batig saldo terug naar het doel waarvoor de Stichting is opgericht. Dit is allemaal vastgelegd in de statuten, die via een link op deze website zijn in te zien.

Tot het moment dat de bewoners hun intrek nemen in het woon-zorgcomplex zal de Stichting BuitenGewoon uit 3 leden bestaan.

Zodra de bewoners hun intrek nemen zal het bestuur van de Stichting BuitenGewoon uit 5 bestuursleden bestaan, waarvan 3 personen ouders zijn van een van de bewoners van het woon-zorgcomplex en 2 personen nadrukkelijk geen ouder van een bewoner zijn.  De ouders blijven dus altijd de meerderheid van stemmen behouden. Alle bestuursleden voldoen verder aan de zgn. integriteitsvereisten.

De Oudervereniging stelt de begroting van de Stichting vast en keurt de jaarrekening van de Stichting goed.  Zodoende blijft de uiteindelijke verantwoordelijkheid altijd bij de ouders/verzorgers van de bewoners.  Daarnaast wordt de boekhouding en jaarrekening gecontroleerd door een extern financieel deskundige.

Dat alles is een verplichting die voortvloeit uit de Wet Toezicht Zorg Aanbieders, (Wtza), maar door het toevoegen van een tweetal niet-ouders  blijft ook de “zakelijke” aanpak van de exploitatie gewaarborgd.

Het organogram van de organisatie BuitenGewoon ziet er als volgt uit:

De doelstelling van de Stichting bestaat – in begrijpelijke taal vertaald – uit twee stappen, te weten:

  1. Het bewerkstelligen van de realisatie van een woon-zorgcomplex voor jongeren met een beperking met 24/7 zorg te Baarle-Nassau en
  2. Het exploiteren na realisatie van het woon-zorgcomplex voor jongeren met een beperking met 24/7 zorg te Baarle-Nassau.

Alle activiteiten (90% eis) staan dus in het belang van het realiseren en in stand houden van een woon-zorgcomplex voor jongeren met een beperking.